A Környezetvédelmi Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttmuködésének keretében a Levegokörnyezet-gazdálkodási Szaktanácsadó (rövidítve LKGSZ) Bt. 2001. évben elkészítette a TRANSZMISSZIÓ 1.0 szoftvert (továbbiakban TR1.0) és a beépítheto hivatalos adat rendszert. Az új TR1.0 rendszer a levegovédelmi követelmény egyértelmu, hazai szabványokon és rendeleteken alapuló EU konform modell rendszere.

A TR1.0 kidolgozására az LKGSZ Bt. közel 10 éves, saját finanszírozású (~12 mFt) elokészíto kutatásokkal készült. Ennek részét képezte az MTA Transzmissziós Rendszerfejlesztési Albizottság által rendezett Szimpóziumok elokészíto célkutatásai, informatikus szakemberek bevonásával való fejlesztés, többéves tesztelési munka, stb.

A TR1.0 modell rendszer 2001. július hónapban hatósági ellenorzés céljából átadásra került a Környezet és Természetvédelmi Fofelügyeloségnek, valamint 12 regionális Környezetvédelmi Felügyeloségnek. A modell átvételekor a Felügyeloségek szakemberei elismerésüket fejezték ki, hogy már néhány héttel az új rendeletek megjelenését követoen az elkövetkezendo évekre hivatalos transzmissziós szoftvert és abba beépített adatbázist kaphatnak kézhez. Kérték, hogy errol, ill. a modell beszerezhetoségérol a levegominoség tervezo, KHT-készíto cégek idoben értesüljenek. A TR1.0 modell rendszer ugyanis kiváltja a korábbiakban alkalmazott P98, APOPRO3 ill.4, továbbá az új rendeletekkel szintén nem konform külföldi eredetu szoftvereket.

"A légköri transzmissziós rendszer fejlesztésének aktuális elvi és gyakorlati kérdései" témában az MTA-ban, 2002. szeptember 26.-án rendezett szimpóziumon megállapításra került, hogy a TR1.0 szoftvert a Felügyeloségek többnyire jól alkalmazzák; ugyanakkor törekedni kell a szélesebb köru felhasználására. A szimpóziumon az LKGSZ Bt. szakemberei bemutatták a TR1.0 újabb verzióját TRANSZMISSZIÓ 1.1 (továbbiakban TR1.1) elnevezéssel. A TR1.1-ben a korábbi finomítására, valamint új számítási (pl. alap légszennyezettség), és megjelenítési lehetoségek beépítésére került sor.